De ongelukkige waarheid over de elektrische deken

Een elektrische deken is iets van vroeger zou je denken

Maar niets is minder waar. Deze warmtedekens worden nog veelvuldig gezocht en verkocht en hier komen wij aan met een wellicht iets minder populaire mening. En toch gaan we deze hier verkondigen.

Een elektrische deken is niets meer of minder dan een deken die door elektriciteit (kunstmatig) warm wordt, waardoor je warme voeten of zelfs een geheel warm bed hebt. Vaak wordt het (bijvoorbeeld door mijn oma) gebruikt, met een timer, zodat het bed verwarmd is zodra je in bed stapt. Dat lijkt heel fijn en comfortabel, vooral tijdens de winter. Toch heeft het, wat ons betreft, beduidend meer nadelen dan voordelen.

Is elektrische deken gezond?

Het eerste en wat ons betreft grootste punt is de warmteregulering die een elektrische deken van je overneemt. Het zorgt ervoor dat je bed warm is en dat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Als je de deken je warmteregulering over laat nemen, gaat je lijf dit vanzelf niet meer doen of een stuk minder efficiënt in ieder geval. Terwijl bijna elk lichaam daar heel goed toe in staat is. Is er ongemak? Ja, misschien wel een beetje als je in een koud bed stapt, maar dat is vaak met enkele minuten al verholpen door je eigen warmte.

Bovendien helpt het dalen van je temperatuur om goed in slaap te kunnen vallen. Elke avond daalt je temperatuur namelijk automatisch. Dit heeft een positief effect op het in slaap komen, maar ook op de kwaliteit van je slaap. Slaap je te warm kan dit dus tot gevolg hebben dat je onrustig(er) slaapt en niet uitgerust wakker wordt.

Gebruik op eigen risico

Een tweede punt wat zeker niet onbelangrijk is, is het veiligheidsaspect. Gelukkig moeten alle nieuwe elektrische apparaten tegenwoordig voldoen aan strenge veiligheidseisen. Toch zijn we van mening dat een elektrische deken nog zeker een risico op brand met zich meebrengt. Vooral de oudere dekens, die ogenschijnlijk nog niet aan vervanging toe zijn.

Is elektrische deken energiezuinig?

En tot slot de energiekosten. Wellicht heb jij een elektrische deken in huis die relatief energiezuinig is. Echter is de vraag of dit echt klopt. Een elektrische deken verbruikt simpelweg stroom (ook geldt hier: hoe ouder, hoe groter het verbruik), en met de huidige energieprijzen zien we in de meeste huishoudens juist de wens tot bezuinigen.

Maar wat dan wel?

Maar wat dan wel? Die vraag krijgen we met regelmaat gesteld als we ons verhaal over de elektrische deken hebben gedaan. En gelukkig hebben we echt een hele mooie oplossing. Namelijk een (wollen) onderdeken.

Dit is een, met bijvoorbeeld en bij voorkeur wol, gevulde deken waar je niet onder slaapt, maar waar je op slaapt. Deze ligt op je matras en onder je (molton) hoeslaken. Vooral wol, door zijn isolerende en warmteregulerende werking, zorgt ervoor dat je snel opwarmt als je in bed stapt. En een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens enorm comfortabel en heerlijk zacht ligt.

Wat ons betreft komen nut, noodzaak en comfort met deze wollen onderdeken allemaal bij elkaar. En is er met recht te zeggen dat warm slapen ook kan op een gezonde manier én zelfs helemaal gratis!

Komt er niet helemaal uit of wilt u gewoon advies over uw slaapsituatie? Gebruikt u nu wel een elektrische onderdeken, maar twijfelt u toch nog? Bel of mail ons gerust. Of stuur een berichtje. We helpen u graag verder!