Wat iedereen moet weten over dons!

Niks spreekt zo tot de verbeelding als dons!

Luchtig en fluffy zijn veelgehoorde eigenschappen. Maar weet je eigenlijk wel of je je donzen dekbed mag wassen. En hoe komt het eigenlijk dat er bij de discounter om de hoek een 100% donzen dekbed ligt voor een prikkie?

Wat is het beste dons?

Er zijn twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Die laatste kan afkomstig zijn uit Europa of specifiek uit Mazurië, dit is een regio in Polen. Het grote verschil tussen eendendons en ganzendons is de grootte van de vlok. Een gans is groter en daarmee ook haar dons vlokken. Er is dus minder dons nodig om tot dezelfde warmte te komen. De mooiste dons is afkomstig uit het natuurrijke Mazurië. Mazurisch ganzendons kenmerkt zich door de grote vlokken. De ganzen lopen er vrij en hebben er alle ruimte om te groeien én te leven, wat zorgt voor grote, isolerende vlokken dons. Er is minder nodig voor een goede isolatie, dus is het resultaat een zeer licht en comfortabel donzen dekbed.

Welk donzen dekbed is het beste?

Als je ons vraagt wat het ‘beste’ donzen dekbed is dan hebben wij daar niet één antwoord op. Voorkeur verschilt natuurlijk per persoon. Wel kunnen we stellen dat een donzen dekbed het beste tot zijn recht komt bij een dons percentage van tenminste 90% (met 10% veertjes). Dekbedden die een lager dons percentage hebben zullen wat minder fluffy en licht aanvoelen. Deze dekbedden hebben echter nog steeds de goede eigenschappen van dons en zijn wel een stuk voordeliger voor de portemonnee.

Ik heb een 100% donzen dekbed gezien voor minder dan €100,-, hoe kan dat?
Bij donzen dekbedden zijn er veel prijsverschillen. Ed Kerkmeester, accountmanager bij fabrikant Ducky Dons vertelt: Dat komt door de hoeveelheid dons die er in het dekbed zit. Er zijn dekbedden met 15% - 60% - 90% of 100% dons, aangevuld met veertjes en dit bepaald voor een groot deel de prijs, tevens is er een prijsverschil tussen eendendons en ganzendons. Ook de tijk (de hoes waar het dons in zit) kan een dekbed goedkoper of duurder maken. Een dekbed van €100,- bevat hoogstwaarschijnlijk dus een lager percentage dons en heeft een minder fijne tijk dan een donzen dekbed met een hogere prijs.

Kan een donzen dekbed in de wasmachine?

Wij raden het wassen van een dekbed af. Theoretisch gezien is het wel mogelijk, maar de wasmachine thuis is vaak niet gemaakt voor een groot dekbed. Als je het dan toch gaat wassen loopt de temperatuur vaak te hoog op wat kan resulteren in krimp of een kapotte wasmachine. De fabrikant vertelt: “Reinig bij voorkeur je dekbed niet zelf, maar laat dit doen door een stomerij of een wasserette. Ook voor het drogen van het dekbed. Wanneer het drogen niet snel of goed genoeg gaat, dan kan een indringende muffe geur ontstaan die moeilijk weg gaat. En dat slaapt verre van prettig en comfortabel.”

En als we dan toch tips weggeven voor het onderhoud van het dekbed. Hier is er nog één: schud je dekbed altijd op in de breedte! Regelmatig opschudden zorgt ervoor dat je dekbed fris en luchtig blijft. Als je in dit in de breedte doet krijgt de dons geen kans om zich te verplaatsen in het dekbed. Bij veelvuldig in de lengte opschudden kan dons zich zo verplaatsen dat er zelfs lege vakken kunnen ontstaan.

Hoe diervriendelijk is dons?

“Ik vind dons zo fijn, maar ik vind het zo zielig voor de dieren”, horen we met grote regelmaat. Dit snappen we maar al te goed! De grootste reden voor ons als Weids Wonen en Slapen om samen te werken met fabrikant Ducky Dons is dat zij net als wij er zeker van willen zijn dan we een verantwoord product verkopen. “We willen kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven. Dat betekent dat ze onder geen enkele voorwaarden ooit levend worden geplukt en dat dwangvoeding niet voorkomt. En er worden alleen de veren en dons gebruikt van eenden en ganzen die sowieso geslacht worden voor de vleesconsumptie. Het dons is dan slechts een bijproduct”, aldus de fabrikant.

Neem vooral een kijkje in ons assortiment donzen dekbedden. We hebben ze in alle soorten en maten. En heb je alsnog een vraag, bel of mail ons gerust!