Wat is het beste 4 seizoenen dekbed?

Vroeger, toen alles beter was, maar toch niet helemaal...

...sliepen ‘we’ onder dekens, die pastel gekleurde wollen dekens bijvoorbeeld, waar dan midden in de winter de vorst op stond als je wakker werd. Deze verhalen komen elk jaar rond januari/februari weer terug in de familie.

De nostalgie is fantastisch, maar we zijn allemaal toch wel erg blij dat onze huizen beter geïsoleerd zijn en de vorst nu mooi buiten blijft. Én, misschien nog wel belangrijker, dat het dekbed onderhand een vaste aanwinst is voor elke slaapkamer. En een mogelijkheid voor elke portemonnee.


Wat is een 4 seizoenen dekbed?

Een 4 seizoenen dekbed, de naam zegt het al. Een dekbed voor alle vier de seizoenen en elk weertype. Met één dekbed kun je zowel in de zomer lekker koel slapen als in de winter heerlijk warm. De oplossing is namelijk simpel. Het 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee delen. Een zomerdeel, warmteklasse 4 en heeft een laag vulgewicht, welke lekker koel blijft in de zomer. En een voor- najaarsdeel, met warmteklasse 3, dus iets zwaarder door een hoger vulgewicht.

Deze dekbedden kun je heel makkelijk aan elkaar koppelen. Soms door drukknopen en soms door een rits (aan de zijkanten). Zo blijven de delen mooi aan elkaar zitten en heb je voor die echt koude winternachten een heerlijk dik dekbed, met warmteklasse 1, om ook tijdens die eerder genoemde vorst behaaglijk warm te kunnen slapen.

Wat is het verschil tussen een 4 seizoenen dekbed en een all season of all year dekbed?

Een vier seizoenen dekbed en een all year dekbed (ook wel een all season dekbed genoemd) worden best vaak met elkaar verward. Dat is ook niet zo gek natuurlijk. Een all year of all season dekbed doet vermoeden dat je dit dekbed het hele jaar door kunt gebruiken. En als je slaapkamer het hele jaar een redelijk constante temperatuur heeft, tussen de 15 en 20 °C dan adviseren we inderdaad een all year dekbed.

Máár, als je slaapkamer qua temperatuur met de seizoenen meebeweegt en in de winter (veel) kouder is dan in de zomer, dan zal het all year dekbed tijdens de zomer waarschijnlijk te warm voor je zijn en in januari/februari juist niet warm genoeg. En in dat geval raden we dan toch aan om de keuze te maken voor een 4 seizoenen dekbed. De term ‘maximale keuzevrijheid’ wordt voor een 4 seizoenen dekbed nogal eens gebruikt. Dat komt omdat je hiermee namelijk altijd zelf kunt bepalen welk deel van het dekbed je gebruikt en je dus zelf helemaal kunt bepalen hoe warm of koel je slaapt.

wollen 4 seizoenen dekbed

Wat is het beste 4 seizoenen dekbed

Natuurlijk komt dan de vraag welke het beste 4 seizoenen dekbed is. Maar hier is niet 1 antwoord op. Ook hier geldt, zoveel mensen zoveel wensen. De een zweert bij een wollen dekbed, deze voelt vaak wat zwaarder aan en ligt echt ‘op’ je. Een ander zal helemaal voor een donzen dekbed gaan. Dons staat bekend om hoe luchtig en fluffy het aanvoelt. Voor een milieubewuste keus zijn Tencel en bamboevaak favoriet. En de publiekslieveling katoen wordt vaak gekozen omdat het goed wasbaar is (voor een mooi overzicht van wasbare dekbedden, check hier onze blog hierover) en het al jaren goed bevalt. En laten we vooral zijde niet vergeten, want zijde geeft als niets anders een luxe gevoel, is zacht en soepel en prikkelt en ontspant alle zintuigen.

Dus het beste dekbed, dat is voor iedereen anders. Als je er niet uitkomt (door de bomen het bos niet meer ziet), bel ons, mail ons, chat met ons. We helpen je graag welk dekbed voor jou de beste match is!